herenschoenen met gaatjes: voor een stijlvolle outfit voor elke gelegenheid

Herenschoenen met gaatjes worden ook wel brogues genoemd. En dan hebben we het uiteraard niet over versleten schoenen, maar schoenen met luxe perforaties in het leer. Deze perforaties zorgen ervoor dat de schoenen een luxe uitstraling krijgen en in sommige gevallen worden voor een nog luxere varianten ook de randen gekarteld.

Brogueschoenen: stijlvol én casual

De brogueschoen werd tot voor kort hoofdzakelijk gedragen tijdens de meer formele aangelegenheden. Dit omdat de deftige versieringen op de schoen een stijlvolle indruk gaven aan een outfit en men zo kon laten zien dat er goed geld betaald was voor de schoenen.

Tegenwoordig worden de schoenen echter ook steeds meer gedragen bij een smart casual outfit, zoals dat zo mooi heet. Ofwel: comfortabel en netjes. Een overhemd met jeans en een paar mooie brogueschoenen werd een steeds populairdere keuze, omdat je zo stijlvol en casual op een erg fraaie manier kon combineren.

Brogueschoenen: vijf interessante feitjes

Deze herenschoenen met gaatjes kennen we dus onder de verzamelnaam brogueschoenen. Een aantal leuke feitjes over dit type schoen vind je hieronder:

  1. De naam brogue komt uit het Engels en stamt af van het werkwoord 'brogueing', wat vroeger stond voor gaatjes maken in schoenen om water door te laten. Die functie hebben de gaatjes nu gelukkig niet meer (onze schoenen zijn volledig waterdicht), maar de term is desondanks blijven hangen. De besproken gekartelde afwerking heet dan weer 'pinking'.
  2. Elke schoenenfabriek heeft zijn eigen unieke perforaties. Het zéér getrainde oog kan dus aan de versieringen zien welke fabriek de schoenen heeft gemaakt!
  3. De Brogueschoenen vinden hun oorsprong in de Schotse en Ierse hooglanden en werden pas populair in de rest van de wereld toen de perforaties als luxe details werden gezien. Toen liepen zakenlieden ineens vol trots op hun fraai versierde brogueschoenen.
  4. Tegenwoordig worden brogueschoenen niet alleen als nette, zakelijke schoenen beschouwd, maar worden ze ook onder een casual outfit veelvuldig gedragen. 
  5. Er zijn verschillende soorten brogues, met als belangrijkste de quarter-brogue, de semi-brogue en de full-broque. Zoals de namen al doen vermoeden zit het verschil hem in de hoeveelheid perforaties die je op een schoen aantreft. Zie daarvoor ook de foto's hieronder!
Quarter-brogue schoenen
Quarter-brogue Schoenen
semi-brogue schoenen
Semi-brogue Schoenen
groene full brogue schoenen
Onze Full-Brogue schoenen

 

 Al onze schoenen uit de Quirey-collectie zijn full-brogue schoenen. Ze hebben een uniek gaatjespatroon en de genoemde stijlvolle kartelingen in de afwerking. Bovendien zijn ze ook nog eens gemaakt volgens de Goodyear-maakwijze, wat ze erg solide en zeer duurzaam maakt. Met een beetje zorg voor het leer gaan ze namelijk met gemak tien jaar mee!

Heb je nog een vraag over onze schoenen of schoenen in het algemeen? App dan gerust even naar 0638053515 en we helpen je graag!