Wat is een Goodyear Welt?
Geplaatst door TIJMEN VENHORST op
De Goodyear Welt (ook wel: goodyear maakwijze) is een werkwijze om schoenen mee te vervaardigen. Een schoen bestaat even versimpeld gezegd uit drie delen:
- de bovenkant (ook wel de upper genoemd), die voor de looks zorgt en waar jij voor 99% je keuze op zal baseren.
- de binnenzool (waar je voet op rust).
- de buitenzool (die in contact komt met de straat).
De welt is een stuk leer dat rondom de schoen wordt genaaid en waar de bovenkant en de buitenzool aan worden bevestigd. Omdat er tussen de binnen- en buitenzool geen directe verbinding meer is, kan een schoenmaker schoenen die volgens de Goodyear maakwijze zijn geproduceerd eenvoudig en in zijn geheel verzolen. Daarnaast zijn schoenen die op deze manier gemaakt worden, veel meer waterbestendig dan andere schoenen.
Verschil met andere methoden
Er zijn een aantal andere methoden om schoenen mee te vervaardigen:
- Een veelgebruikte en minder duurzame variant is de cement-methode, waarbij de zool rechtstreeks aan de bovenkant wordt geplakt en verzolen niet mogelijk is. Zool versleten = schoen versleten en dan kun je dus weer nieuwe kopen.
- Blake-gestikte schoenen worden van binnen gestikt en alles wordt direct aan elkaar gestikt. Ze zijn dus minder stevig en waterbestendig, maar wel wat flexibeler en goedkoper om te maken. Het nadeel van dit type schoenen is dat het verzolen duurder is en minder vaak kan, waardoor deze schoenen dus minder duurzaam zijn.
Voordelen van de goodyear maakwijze
Deze werkwijze wordt algemeen beschouwd als de beste en meest solide manier van het vervaardigen van schoenen. Schoenen die op deze manier gemaakt worden, hebben daardoor een aantal grote voordelen:
- Omdat ze goed verzoold kunnen worden, gaan ze met gemak tien jaar mee (mits je die bovenkant goed onderhoud natuurlijk).
- Ze zijn zeer waterbestendig.
- Omdat de zolen dubbel doorgenaaid zijn, laten ze nooit los (ook niet bij een losse steek).
- Ze lopen lekkerder dan je andere schoenen.
Dat laatste vergt enige uitleg, maar dat zit zo: tussen de binnen- en buitenzool ontstaat door het gebruik van de welt een holle ruimte. Deze ruimte wordt gevuld met kurk (een mengsel van kurk om precies te zijn). Naarmate je de schoenen vaker draagt, gaat de kurk zich vormen naar jouw voeten, omdat je er logischerwijs met je voeten op drukt. Dit zorgt er dus voor dat je een voetbed krijgt dat zich exact vormt naar jouw voeten. Beter kan niet!
Nadelen van de goodyear maakwijze
Uiteraard zitten er ook een paar nadelen aan deze methode:
- Ten eerste is het arbeidsintensiever, omdat de fabrikant meer handelingen moet doen dan bij alternatieve methoden. Dit zorgt er logischerwijs voor dat het prijskaartje van deze schoenen ook hoger is (maar ze dus ook veel langer meegaan).
- De schoenen zijn in het begin stugger, omdat ze dus (zoals hier boven benoemd) zich nog moeten vormen naar je voeten en er bovendien meer materiaal gebruikt wordt, wat de schoenen wat zwaarder en robuuster maakt.
Is de Goodyear-methode de beste methode? Nee, dat niet per se. Het is afhankelijk van wat je zoekt. Wil jij een goedkope, flexibele schoen voor een lage prijs, dan is dit niet de werkwijze die je zoekt. Zoek je een duurzame, stevige schoen van hoge kwaliteit die met gemakt tien jaar meegaat? Dan is de Goodyear-maakwijze de beste methode.
Omdat we bij VanPalmen uitsluitend de beste kwaliteit willen verkopen, wordt onze Quirey-collectie volgens deze methode gemaakt. Opvallende schoenen van topkwaliteit waar je dus (als je een beetje onderhoud pleegt aan de bovenkant) met gemakt tien jaar plezier van hebt.