Welke leersoorten zijn er voor schoenen?

Er zijn in grofweg vier leersoorten die gebruikt worden voor het maken van schoenen. Dat zijn glad leer, lakleer, nubuck leer en suède leer. Al deze soorten leer verschillen in kwaliteit en kenmerken van elkaar en in dit artikel lees je wat dat precies is. Uiteraard zullen we je ook even uitleggen hoe je welke soort het beste kunt onderhouden, zodat je zo lang mogelijk van jouw (hopelijk VanPalmen-)schoenen kunt genieten.

Leersoort voor schoenen 1: glad leer

glad leer schoenen

De meeste schoenen worden van glad leer gemaakt. Dat komt onder andere omdat dit product eenvoudig te verkrijgen is en goed bewerkbaar. Gladleren schoenen gaan met een beetje onderhoud jaren mee, maar hebben ook nog een aantal andere pluspunten. Het materiaal is, mits geïmpregneerd, bijvoorbeeld blijvend waterdicht. Daarnaast ademt het leer en krijg je dus niet zo snel zweetvoeten. Ideaal!

Glad leer onderhouden

glad leer onderhouden

Niet iedereen is er dol op, maar het onderhouden van je leren schoenen is echt aan te raden. Dit kan de duurzaamheid van de schoen namelijk echt met jaren verlengen. En die duurzaamheid is ook iets waar je voor betaalt, dus het is zonde als je daar vervolgens geen gebruik van maakt.

Daarom hier een paar tips voor het onderhouden van glad leren schoenen:

1. Verwijder droog vuil (stof, zand etc). met een zachte borstel.
2. Poets je schoenen met een schoencrème als al het droge vuil verwijderd is, uiteraard met een schoencrème in de kleur van je schoenen om kleurverschil te voorkomen. Goed inwrijven, in laten trekken en opwrijven is het devies voor het mooiste resultaat.

Je kunt i.p.v. schoencrème ook bijenwas gebruiken. 

Ingewikkelder is het niet, eitje toch?

Lakleren schoenen: leersoort nummer 2

lakleer voor schoenen

Lakleer is een stijlvol en bijzonder materiaal. Het is prachtig shiny en speelt mooi met het licht. Het heeft veel overeenkomsten met glad leer wat betreft kwaliteit, maar is vooral wat opvallender. Het is evengoed waterdicht en ademend materiaal, dus ook hier krijg je (bijna) geen zweetvoeten van.

Lakleer onderhouden voor betere duurzaamheid

lakleer onderhouden

Uiteraard vergt ook lakleer enig onderhoud. Het ideale van dit gladde oppervlak is dat je kleine vlekjes en vuil in elk geval eenvoudig verwijdert. Soms is met een doekje even poetsen al genoeg, en anders biedt de zachte borstel weer uitkomst.

Twee andere tips die je nog ter harte kunt nemen wat betreft onderhoud van lakleer:

1. Gebruik alleen een zachte borstel. Vooral bij lakleer vallen kleine krasjes snel op, dus dat wil je voorkomen
2. Behandel je schoenen met een speciale crème voor lakleer als er toch kleine barstjes ontstaan. Deze crème zorgt ervoor dat de barsten weer vervagen én uiteraard dat je schoenen weer lekker shiny worden!

Schoenen van Nubuck Leer: leersoort nummer 3!

nubuck leer schoenen

Nubuck leer verliest het wat betreft de naamsbekendheid van de andere drie, maar wordt ook veel gebruikt bij de productie van schoenen. De kans is dus groot dat jij ook een paar Nubuck Leren schoenen in huis hebt.

Het verschil tussen Nubuck Leer en glad leer zit hem in de afwerking. In beide gevallen wordt de bovenlaag van de dierenhuid gebruikt, maar bij nubuck wordt deze vervolgens licht opgeschuurd. Hierdoor ontstaat het kenmerkende ruwe, stoere uiterlijk. 

Nubuck is populair bij alle typen schoenen, van sneaker tot boots en van stoere tot sportieve schoenen. Het bijkomende voordeel van nubuck is dat beschadigingen en oneffenheden minder snel opvallen dan bij de andere leersoorten, juist vanwege die wat ruwere look. Ideaal!

Nubuck Leer onderhouden

nubuck leer onderhouden

Voor het onderhoud van Nubuck moet je anders te werk aan dan bij de andere leersoorten. De opschuring van het leer zorgt er namelijk voor dat er een soort minuscule haartjes ontstaan, en deze haartjes vergen speciaal onderhoud. Hierbij drie tips:

1. Gebruik een suèdeborstel om droog vuil te verwijderen en zorgt dat je altijd in dezelfde richting wrijft. Ook deze schoenen mag je niet tegen de haren instrijken :)
2. Smeer je schoenen niet in met een crème. Dit zorgt er namelijk voor dat de haartjes hard worden, wat ten koste gaat van de kwaliteit.
3. Impregneer je schoenen met een speciale spray om ze vuil- en waterafstotend te maken. Doe dit voordat je ze voor het eerst draagt, maar vervolgens ook minimaal 2x per jaar (afhankelijk van hoeveel je erop loopt).

Suède leren schoenen: stijlvolle leersoort nummer 4

suede leren schoenen

Suède kennen we natuurlijk allemaal. Een luxe, mooie leersoort met een stijlvolle uitstraling. In tegenstelling tot de andere leersoorten wordt suède niet van de bovenkant, maar van de onderkant van de huid gemaakt. Dit zorgt voor het ruwere oppervlak. Dit ruwere oppervlak zorgt voor de bekende luxe uitstraling, maar ook voor extra warmte. Daarnaast voelt suède in de regel zachter aan dan de andere leersoorten.

Het nadeel van suède is dat het wat kwetsbaarder is dan de rest. De suède-haartjes zijn kwetsbaar en beschadigen snel als je het niet niet goed onderhoud. Des te meer reden om dat wel te doen dus!

Suede leer onderhoud je zo

suede schoenen onderhouden

Net als we eerder al meldden bij nubuck, is het ook bij suède belangrijk om die vezelstructuur intact te houden. Drie tips om dat voor elkaar te krijgen:

1. Gebruik logischerwijs ook hier de suèdeborstel om vuil te verwijderen. Borstel net als bij nubuck altijd dezelfde richting op.
2. Impregneer voordat je je schoenen gaat dragen deze eerst met een vuil- en waterafstotende spray. Blijf dit ook doen als je ze eenmaal draagt, minimaal 2x per jaar (of vaker, afhankelijk van hoe vaak je je schoenen draagt).
3. Gebruik ook voor suède schoenen geen schoencrème. Dit is slechts voor het materiaal, omdat de haartjes dan aan elkaar gaan plakken en hard worden.

Vier leersoorten voor schoenen

Dit zijn in vogelvlucht de vier meest gebruikte leersoorten voor schoenen. Onze Quirey-collectie wordt gemaakt van glad leer, terwijl onze sneakers van nubuck en suède worden gemaakt. Ben jij de trotse eigenaar van één van onze schoenen? Vergeet dan het onderhoud niet want dat levert je vele jaren extra loopplezier op!