Wat zijn Oxford schoenen?

Een Oxford is een type schoen. Veterschoenen worden over het algemeen in twee modellen gemaakt: de Oxford en de Derby. De Oxford-schoen is de strakker vormgegeven versie van de twee: de veters lopen in een v-vorm door de schoen en de onderkant van de vetersluiting is afgesloten. De Oxford-schoen (onderste op de foto) wordt vaak als iets luxer en stijlvoller beschouwd, omdat deze slanker en strakker oogt.

Oxford schoen Derby schoen

Past mijn schoen goed?

De pasvorm van een Oxford-schoen is wat strikter dan bij de Derby-variant. Dat heeft ermee te maken dat de vetersluiting vast zit aan het bovenwerk en je dus minder speling hebt. De veters horen netjes in een V-vorm te sluiten. Als ze bij het passen al tegen elkaar aan sluiten, heb je de verkeerde maat.

Derby schoenen: meer casual en sportief

De derby-schoen heeft een meer casual uitstraling. Dit komt mede door de open vetersluiting. De stukken leer waar de veters doorheen gaan worden aan elkaar gebonden door de veters zelf, daartussen blijft dan vaak nog wat ruimte over. Dit creëert een wat speelser, casual uitstraling. 

Verschil oxford en derby schoenen

Oxford of derby schoenen: welke moet ik kiezen?

Vroeger zou het advies zijn om Oxford-schoenen bij de formelere situaties te dragen en de Derby's meer bij je casual outfit. Zoals veel van dit soort 'regels' bij schoenen is dat tegenwoordig niet echt meer van toepassing. Een Oxford-schoen (zoals onze Quirey-collectie) is ook uitermate geschikt voor een avondje uit of onder een paar jeans, terwijl een nette Derby-schoen ook zonder problemen naar het werk gedragen kan worden.

Het verschil in stijl blijft wel overeind: de Oxford is wat slanker qua design en de Derby juist wat robuuster. Welke van de twee het beste bij jouw outfit past hangt tegenwoordig dus vooral af van je eigen voorkeur.

Werk je nog in een traditionele omgeving en wil je niet uit de toon vallen? Dan is een Oxford altijd een goede keuze!