leren schoenen onderhouden: tien tips

Tien tips om leren schoenen te onderhouden

1. Behandel je schoenen voor je ze voor het eerst draagt

Nieuwe schoenen zijn over het algemeen een stuk vatbaarder voor vuil en viezigheid. Dat is ook niet zo gek, ze worden daar namelijk nog niet goed tegen beschermd. Daarom is het van belang je schoenen altijd eerst te behandelen vóórdat je ermee naar buiten gaat. Spuit ze even in met een water- en vuilafstotende spray speciaal voor leer en you're good to go.

2. Leer behandelen met bijenwas

Leren schoenen kun je het beste behandelen met schoencrème gebaseerd op bijenwas. Bijenwas is namelijk bij uitstek geschikt om leer mooi en soepel te houden. Het voedt het leer en zorgt voor bescherming, terwijl je schoenen ook weer die mooie glans terugkrijgen en er dus als nieuw uitzien!

3. Gebruik een schoenlepel

Een schoenlepel gebruik is echt een must als je jouw leren schoenen netjes wilt houden. De routine van het je voeten in je schoenen wurmen, een paar keer stampen of heen en weer schuiven en uiteindelijk de *plop* als je voeten erin zitten, is logischerwijs niet bevorderlijk voor het leer. Om dit soort gebruikssporen te voorkomen kun je eenvoudigweg een schoenlepel gebruiken. Dat is niet alleen veel beter voor je schoenen, maar ook nog eens een véél prettiger manier om je schoenen aan te trekken.

4. Gebruik schoenspanners

Schoenspanners zijn een echte aanrader als je je schoenen lang mooi wilt houden. Als je je schoenen draagt, laat dat natuurlijk sporen na in de vorm van deukjes en kreukels in het leer, vooral op de plekken waar de schoenen buigen. Om dit tegen te gaan en het leer weer in model te 'rekken', kun je het beste speciale schoenspanners in je schoenen stoppen voor je ze opbergt. Extra tip: kies bij het bestellen van een schoenspanner bij voorkeur voor cederhouten spanners, deze nemen namelijk ook vocht, zuur en zout op wat daardoor dus niet in je schoenen blijft zitten.

5. Draag verschillende schoenen

We weten dat de verleiding groot is om altijd dezelfde schoenen te dragen, helemaal als je ze net nieuw hebt of juist omdat je ze al zo lang draagt dat ze als pantoffels aan je voeten zitten. Toch is het beter om elke dag een ander paar schoenen te dragen. Omdat het leer flink  wat te verduren krijgt als de schoenen gedragen worden, kunnen je schoenen ook wel eens wat 'rust' gebruiken. Zo hou je het leer langer mooi en sterk.

6. Verwijder droog vuil

Het is belangrijk om je schoenen regelmatig even te ontdoen van droog vuil. Droog vuil is simpelweg vuil dat je eenvoudig met een borstel van paardenhaar van je schoenen kunt verwijderen. Naast droog vuil heb je echter ook hardnekkig vuil, en dat brengt ons bij tip 7:

7. Verwijder hardnekkige vlekken zo snel mogelijk

Als na het borstelen blijkt dat er toch nog vlekken achterblijven, dan zijn dat dus hardnekkige vlekken. Deze kun je het beste verwijderen door een katoenen doek even nat te maken, uit te wringen en daar een klein beetje schoencrème op aan te brengen. Wrijf dit vervolgens met ronddraaiende bewegingen over de vlekken om ze te verwijderen.

8. Je schoenen opwrijven als finishing touch

Als je alle vlekken hebt verwijderd ben je zo goed als klaar. Het enige dat nog even moet gebeuren is het opwrijven van je schoenen. Dit doet je idealiter met een borstel van paardenhaar, maar het kan ook met een katoenen doek. Je schoenen blinken nu weer als nooit tevoren.

9. Krassen verwijderen op leren schoenen

Je zult het altijd zien: je bent op weg naar die belangrijke afspraak, dat chique diner of een andere belangrijke gelegenheid, en in een moment van onoplettendheid schuur je met je schoenen tegen een ruwe plint of een stoeprand. Het gevolg: een lelijke kras. Hoewel veel mensen denken dat daar weinig meer aan te doen is, is het tegendeel echter waar. Je kunt deze krassen namelijk niet alleen met een schoencrème, maar bijvoorbeeld ook met een beetje kleurloze lippenbalsem goed wegwerken. Echt! En zelfs een kleurloze potloodgum wil nog wel eens uitkomst bieden. Probeer het maar.

10. Hou rekening met het weer

Leren schoenen houden niet van regen. Het zorgt ervoor dat het leer uitdroogt of vlekt. Probeer daarom te voorkomen dat je met je nieuwe leren schoenen in regenachtig weer terecht komt. Dat is uiteraard niet altijd even gemakkelijk, zeker niet het met onvoorspelbare weer in Nederland. Onverhoopt toch in een stevige bui beland? Droog je schoenen dan vooral niet bij de verwarming, maar laat ze op natuurlijke wijze opdrogen en behandel ze daarna bij voorkeur weer even met een crème op basis van bijenwas.

Een tweede tip is om vooral niet in de sneeuw te lopen met je leren schoenen. Dat heeft niet zozeer met de sneeuw zelf te maken, maar meer met het zout dat hoogstwaarschijnlijk is gestrooid. Dat is namelijk érg schadelijk voor het leer en dient dus echt voorkomen te worden.

Heb jij een vraag over het onderhouden van jouw schoenen? Stel die dan gerust via info@vanpalmen.com of per app aan 0638053515!