Hoe heet een herenschoen met gaatjes?

Een herenschoen met gaatjes heet officieel een brogue. Het woord brogue is afkomstig uit het Gaelisch (Huidige Verenigd Koninkrijk ) en betekent eenvoudigweg schoen. Een brogue-schoen is een schoen met perforaties in het leer; deze gaatjes hadden oorspronkelijk als functie de schoen sneller droog te krijgen en aangezien het 388 dagen per jaar regent in het Verenigd Koninkrijk werden brogues al gauw de traditionele outdoor schoen. De gaatjes zorgden namelijk voor betere waterafvoer en daardoor werden de schoenen sneller droog.

brogue schoenen

Brogueschoenen: van outdoor naar klassiek

De herenschoenen met gaatjes (vanaf nu gaan we ze gewoon brogues noemen) waren dus van oudsher echte outdoorschoenen. Na verloop van tijd werden de perforaties echt met leer gevoerd, waarmee ze hun oorspronkelijke nut verloren en juist transformeerden tot een stijlvolle, klassieke zakenschoen en ze ook buiten het VK snel aan populariteit wonnen.

Welke soorten brogues zijn er?

Inmiddels heeft de brogue-schoen zich getransformeerd van klassieke zakenschoen tot, zoals dat zo mooi het, een smart casual schoen. De brogueschoen is er tegenwoordig in drie basisuitvoeringen:

  • Quarter Brogue
  • Semi of Half Brogue
  • Full Brogue of Wing Tip

schoenen met gaatjes

Quarter Brogue Schoen: minste perforaties

De Quarter Brogue heeft logischerwijs de minste perforaties. In de meeste gevallen zit bij een Quarter Brogue alleen een decoratie op of langs de neuskap, maar een ontwerper kan ook voor andere plekken kiezen. 

Semi of Half Brogue Schoen: ook langs de stiknaden

De semibrogue heeft een rechte rij perforaties op de neus (langs de neuskap). Deze zitten precies op het 'buigpunt' van de schoen. Daarnaast heeft de semibrogue nog rijen perforaties langs de stiknaden, waar de verschillende onderdelen bij elkaar komen. Dit wordt ook bij de hielkap gedaan.

Full Brogue (of wingtip) schoen

En de derde en meest stijlvolle variant is de Full Brogue schoen. Als aanvulling op de Semi Brogue heeft deze schoen ook nog een w-vormige versiering als decoratie op de neus. van bovenaf gezien lijkt het (met een beetje fantasie) op de twee uitslaande vleugels van een vogel, vandaar de bijnaam wingtip. 

Onze Quirey-collectie zijn bijvoorbeeld allemaal Full Brogue schoenen.